jan 16, 2017

Vad är naturlig hudvård?

monkids logo apor

Naturlig hudvård för barnens skull!

Det finns ingen riktig definition på naturlig hudvård och vi tycker därför det är extra viktigt att berätta vad vi står för och vad vi tycker är viktigt.

Vår naturliga hudvård Monkids står för

Förnyelsebara råvaror
Det innebär att vi använder vegetabiliska oljor och fetter, till exempel mandelolja, olivolja och sheasmör. Emulgatorer och tvättämnen  är tillverkade av vegetabiliskt fett, vegetabiliska oljor, socker, eller proteiner från förnyelsebara råvaror.

Ekologiska råvaror
Våra råvaror är ekologiska så långt det bara är möjlig. Vissa tvättsubstanser går inte att få ekologiska i sig men de kommer då från råvaror som ändå odlats ekologiskt.

Rik på verksamma ämnen
Basen i våra produkter är oljor och extrakt som i sig innehåller många verksamma ämnen, tex mandelolja och sheasmör. Det är typiskt för naturlig hudvård, att även basen är verksam.

Ekologiska växt och bärextrakt för bättre fungerande produkter. I Monkids har vi valt att ha olivolja för en mjukare, skönare känsla samt superbäret Acai som är rikt på näring i form av antioxidanter.

Vegetabiliska produkter som bara är testade på människor

Återvinningsbara förpackningar, inga onödiga kartonger eller askar. Vi försöker också undvika onödiga transporter och vår tillverkning finns i Sverige.

Vi undviker syntetiska ämnen så långt det är möjligt men har gjort ett undantag när det gäller parfymen på Monkids. Där har vi valt en parfym helt utan allergener, naturliga parfymer innehåller ofta eteriska oljor som kan vara starka för ett barns känsliga hud.

Vi använder inte parabener, sulfater, silikoner, PEG, paraffin eller mineraloljor i Monkids.

För att få en bra hållbarhet på våra produkter använder vi salter av frukt och bär som bildar ett självkonserverande system. Därför behövs inga konserveringsmedel som parabener.

Sulfater används ofta i schampoo för att man ska få ett härligt lödder och en gnistrande ren känsla. Men problemet är att sulfater är lite för effektiva och kan lätt torka ut hårbotten och ge irritation i hårbotten, hud och ögon. Vi vill ha milda skonsamma produkter till barnen.

Silikoner används för att håret ska kännas lent men de har endast kosmetisk effekt och är väldigt svåra för naturen att bryta ner då det är en slags plast.

PEG är vanligt att använda som emulgeringsmedel och konsistensgivare. PEG oxiderar lätt och då kan formaldehyd bildas, det är dessutom en miljöfarlig tillverkningsprocess för att tillverka PEG.

Mineraloljor och paraffin utvinns ur bergolja och är billiga att framställa. De innehåller inga fettsyror eller vitaminer och absorberas inte utan lägger sig som en hinna på hudens yta vilket inte är bra för den naturliga återfuktningsprocessen.

 

 

 

written by :Peter

Kommentera gärna