Vår syn på socker i KidsZoo

KidsZoo och EasyChew innehåller socker för att smaka gott. Alla tuggtabletter innehåller någon form av sötning för att bli välsmakande. Man kan använda vanligt socker, olika form av sockerarter som druvsocker och fruktos, sockeralkoholer eller konstgjorda sötningsmedel som aspartam, acesulfam-K, neohesperidin mm. Vi har valt vanligt socker i KidsZoo och EasyChew för att det är ett vanligt livsmedel som vi vet hur det fungerar och socker i små mängder gör ingen skada. Äter man tabletterna med mat, tex efter frukost och borstar tänderna efteråt har man heller ingen påverkan på tänderna. Här nedan kommer en lista på vanliga sötningsmedel och hur de fungerar, så att du själv kan fundera på vad du tycker är bäst.

Druvsocker är den sockerart som ger snabbast blodsockerhöjning, snabbare än vanligt socker då den tas upp direkt i blodet. Har ungefär samma sötningsförmåga och ger lika mycket energi som vanligt socker.

Fruktos är en sockerart som finns i frukt och grönt. Man rekommenderade förut diabetiker att äta fruktos då det gav mindre blodsockerhöjning, nu har man sett att det lättare omvandlas till fett än vanligt socker och påverkar blodfetterna negativt.

Sockeralkoholer (maltitol, sorbitol, xylitol, isomalt m.fl.) finns i naturen men i begränsad mängd så de framställs ofta från socker. Sockeralkoholer är inte lika söta som socker och de används ofta i tuggummin då de är mindre farliga för tänderna. De ger dock viss blodsockerpåverkan. Sockeralkoholer tas upp långsamt av kroppen och gör att vatten hålls kvar i tarmen vilket kan ge diarré. Produkter som innehåller mer än 10 % sockeralkoholer måste ha varningstext, att de kan ha laxerande verkan.

Konstgjorda sötningsmedel (Aspartam, Acesulfam-K, Cyclamat, Neohesperidin, Sackarin, Sukralos m.fl.)

Alla konstgjorda sötningsmedel har framställts för att ge en mycket stor sötningseffekt, de är ofta flera hundra gånger sötare än socker. Kaloriinnehållet är i stort sett obefintligt. I början ansågs konstgjorda sötningsmedel heller inte ha någon inverkan på insulinnivån, men nu diskuterar man de kan öka sötsuget.

Konstgjorda sötningsmedel är som namnet säger inte naturliga, utan industriellt framställda och framtagna för att ge en mycket hög sötningsgrad. Det diskuteras också mycket om olika sötningsmedel är farliga eller inte, framför allt då aspartam. Forskningsresultaten är inte enhetliga och mycket frågor finns.

Sötningsmedel har oftast ett begränsat accepterat dagligt (ADI) intag som inte bör överskridas. Dessa tas fram av EU:s vetenskapliga kommitté och är en uppskattning på maximal nivå av sötningsmedel per dag utan att det blir skadligt.

Vissa sötningsmedel, framför allt sukralos, har en negativ miljöpåverkan.

Socker (sackaros)

Vanligt socker är det vi använder i KidsZoo. Socker ger blodsockerpåverkan och innehåller energi. Men om man tar KidsZoo i samband med måltid så ger den lilla mängden socker ingen märkbar blodsockerpåverkan och inte heller speciellt många kalorier. En KidsZoo ger 8 kcal, som barn har man ett energibehov på ca 1200-1800 kcal dagligen. Vi anser att med socker vet vi vad vi får och det är en naturprodukt som använts länge. Vad anser du?